Alla samlingarNext ProjectModuler och funktionerBudget
Budget med aktivitet och läge i Next Project
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Observera att denna artikel visar Next budgetmodul med dimensionerna Aktivitet och Läge aktiverat. Har ni inte detta i er databas kontakta Next för mer information eller klicka här för att beställa.

Next ger dig möjligheten att skapa, redigera och följa upp din produktionsbudget för ett projekt. Budgeten är uppdelad i en kostnads- och intäktsflik. Där kostnaderna kan delas upp i dimensionerna Konto, Aktivitet och Läge.

Budgetfliken

Kolumner

I budgetfliken finns det flera kolumner som fungerar på följande sätt:

Notis-lapp

Möjlighet att göra en anteckning på den rad du befinner dig på, t.ex. för intern information

Kontonr.

Kontonummer för kostnad. Ett kontonummer från Next kontoplan. Kan matchas med ett annat konto genom Kalkylimporten. Detta är en obligatorisk dimension.

Kontonamn

Beskrivning av kontonumret.

Aktivitet

En valfri dimension för kostnad. Används för att bryta ner och gruppera kostnader. Kan läggas till genom Importer, manuellt på projekt eller från standardaktivitetsregistret.

Läge

En valfri dimension för kostnad. Används för att bryta ner och gruppera kostnader. Kan läggas till genom Importer, manuellt på projekt eller från standardaktivitetsregistret.

Kalkylerad kostnad

Den ursprungliga beräknade kostnaden för detta projekt. Kan inte ändras efter skapandet.

Justerat

Justering på den ursprungliga beräkningen. Justeringar kan göras manuellt genom att ändra denna kolumn, produktionsbudgeten, kvantitet eller enhetskostnad.

Produktionsbudget

Produktionsbudget Kalkyleradkostnad + justering. Detta är budgeten du arbetar med i prognosen.

Kod

En kod som beskriver resursen.

Beskrivning

Text som beskriver denna specifika budgetrad

Kontotyp

Kategori som beskriver vilken typ av konto som används. Kan ställas in i kontoplanen.

Mängd

Mängd av resurs

Enhet

Enhet av resurs

Kostn/enh

Enhetskostnad, Kostnad för varje enhet

Notering

Ytterligare information om denna budgetrad. Sökbar via filter.

Ändrad av

Vem gjorde senaste ändringen av det budgeterade kontot.

Ändrad

Datum för senaste ändring av kontot i budgeten.

Verktygsfältet

I verktygsfältet under budget-fliken finns ett antal knappar, se bild ovan:

Nytt

Skapa nytt rad i budgeten – lägger till en rad på där du kan lägga in en kalkylpost.

Spara

Sparar ändringar.

Ta bort

Ta bort ett eller flera rader från budget.

Revision

Rullgardinsmeny för att växla mellan olika budgetrevisioner.

Lägg till budgetrad

Lägg till en budgetrad med möjlighet att hämta resurser från prislista eller timpriser.

Redigera budgetrad

Redigera en budgetrad med möjlighet att hämta resurser från prislista eller timpriser.

Skapa budget från

Två alternativ:

1. Excel/Data Skapar en budget från stödda filformat (Se mer under importavsnittet) ​

2. Kalkylimport som stöder specifika filer från stödda leverantörer av kalkylprogramvara.

Slå ihop rader

Sammanfoga valda rader till den minsta gemensamma nämnaren och uppdatera den raden med användarinmatning. Används ofta för att sänka detaljnivån vid inköp av en tjänst istället för att utföra den själv.

Ändringslogg

Loggar varje ändring i budgeten från skapande till uppdatering och även borttagning av rader. Full spårbarhet på radnivå inklusive datum och tid ner till minuten när ändringen inträffade.

Saknas i Budget

En dialog som visar dig potentiella fel i din budget. Visar data från Next som inte kan kopplas till en motsvarande budgetrad.

Sammanställning

En dialog som summerar data i din budget. Visar summerade vyer av resurser, konton eller aktiviteter. Ger dig möjlighet att uppdatera specifik data.

Skapa inköp

Skapa inköpsposter eller inköpsrader på befintligt inköp.

Aktiviteter/Läge

Projektregister över tillgängliga aktivitets- och lägeskoder.

Skriv ut

Skriv ut en PDF-rapport.

Skapa budget

I fliken Budget anger du din budget. Här kan du lägga till budgetrader manuellt med ett konto och en kalkylerad kostnad. Men vi rekommenderar att du importerar budgeten från en kalkyl. Du kan importera kalkyler från Wikells och BidCon eller via Excel. I Wikells finns det ett exportalternativ till Next Project och i BidCon finns det ett alternativ att exportera Resursdata (.SKV).

Glöm inte att ange en budget på både fliken Kostnad och fliken Intäkt!

Importera budget från fil

Du kan importera kalkyl från Wikells och BidCon eller via Excel. I Wikells och BidCon finns exportmöjlighet till Next Project.

Kalkylimport

För att starta importen klicka på ´skapa budget från´ välj sedan ´Kalkyl´

I dialogen för kalkylimport så går det att dra och släppa en fil alternativt ladda upp filen från utforskaren. I denna import stöds endast .SKV och .TXT formatet.

När filen har laddats upp så går det att byta kontomappning (se mer under avsnittet kontomappning). Utifrån konotmappningen föreslår systemet ett konto där arbetskostnad (Konto för lön) hamnar, detta går att byta i det här steget. Importen känner också av vilket system filen kommer ifrån och ger förslag på vilken data som kan användas som aktivitet i Next. Klicka på fortsätt så läses filen in och bearbetas.

Eftersom detta är en fil från ett känt system så matchar Next automatiskt rätt kolumn i filen mot rätt kolumn i Next. Som användare har man valet att justera denna matchning.

Detta kan ibland vara nödvändigt om det finns konton eller enheter som Next inte känner till. Konton kommer att matchas mot den Kontomappning som användaren har valt vid importen och mot Next kontoplan. Hittas ingen bra matchning så kan användaren själv matcha konto i filen mot konto i Next.

Matchning av fält behöver inte göras i detta steg utan går att hoppa över, vi rekommenderar dock att göra matchningen så tidigt som möjligt i importen.

Efter matchningssteget så kan användaren granska poster. Här har man möjlighet att redigera sin importdata på liknande sätt som i Excel.

Next kommer också att informera om de fel som hindrar systemet från att läsa in data. Här kan användaren direkt rätta felen. Det kan dyka upp ett felmeddelande som säger "Massivt fel" detta uppstår om det är väldigt många felaktiga rader i den data som ska importeras. Rekommendationen är att avbryta importen, identifiera felkällan och rätta denna för att sedan göra importen igen.

En vanlig felkälla är att kontomappningen inte stämmer överens med kalkylfilen eller att fel kontomappning valdes i början av importen.

När det inte längre finns några fel så går det att skicka in sin data.

Sista steget i importen visas en förhandsgranskning av de budgetrader som kan importeras. Det går att redigera importen även här via importalternativen. Via importalternativen så kan Next plocka bort rader med nollbelopp samt summera lika rader. Vid summering av rader så finns också valen att ta bort viss information på rader för att dessa ska gå att summera. Data som kan plockas bort är aktivitet och läge samt kod och beskrivning för de olika resurstyperna i Next.

Om det redan finns en budget inlagd i systemet så kommer det dyka upp en dialog när importen ska sparas. Då kan man antingen radera den befintliga budgeten eller göra en kompletterande inläsning av nya rader.

Excel/Data

Via Excelimporten kan du hämta in en budget från i princip vilket kalkylprogram som helst genom att lägga in exporterad data från kalkylsystemet i en Excelfil. Filen ska endast innehålla en typ av data per kolumn men i övrigt så hanterar Next import filen oavsett namngivning och kolumnordning.

För en ännu enklare import så finns det en mall att ladda hem på importens första sida.

Filformat som stöds av importen är XLS(X), CSV, TSV, XML och JSON

Förutsättningen för att kunna importera en Excel-fil är att Kontonumret och Projektnummer finns uppsatt i Next. Så länge du har det kan du läsa in en fil från i princip vilket program som helst via Excel-importen:

För att läsa in en fil så drar och släpper- alternativt väljer en fil från utforskaren att ladda upp i dialogen.

Om filen innehåller flera blad så välj de blad som skall importeras. Välj sedan vilken rad i filen som innehåller rubriker som i nästa steg kommer användas för att matcha data i filen mot Next.

Om mallen från Next används så har kolumnerna matchats per automatik. Next kommer försöka att matcha kolumnerna även i andra filer om någon kolumn skulle sakna matchning så går det i detta steg att matcha detta manuellt.

För vissa kolumner går det också att matcha data i filen mot specifik data i Next. Exempelvis: Konto, Enhet och aktivitet. Det är inte obligatoriskt att matcha varje konto mot ett motsvarande konto i Next. Det rekommenderas däremot att det görs i detta steg alternativt att importen avbryts och grunddatan i filen eller Next uppdateras.

Efter matchningssteget så kan användaren granska poster. Här har man möjlighet att redigera sin importdata på liknande sätt som i Excel.

Next kommer också att informera om de fel som hindrar systemet från att läsa in data. Här kan användaren direkt rätta felen. Det kan dyka upp ett felmeddelande som säger "Massivt fel" detta uppstår om det är väldigt många felaktiga rader i den data som ska importeras. Rekommendationen är att avbryta importen, identifiera felkällan och rätta denna för att sedan göra importen igen.

Projektkortet

När budgeten är inlagd i Next så kommer nu projekt-kortet att fyllas på med budgeterade värden. Se raden Budget i rutan till höger i bilden nedan.

Budgetera timmar

För att budgetera timmar så behöver raden i budgeten uppfylla följande krav:

• Kontot behöver ha attributet arbete (detta sätts i kontoplanen)

• Enheten ska vara timmar

• Det ska finnas en mängd

Om alla tre kraven är uppfyllda så kommer budgeterade timmar visas i prognoskolumnen Aktuell budget/Budget timmar.

Aktivitet och läge

Vid slutförd import så kommer Next att lägga upp importerade dimensioner under projektregistret för Aktiviteter/Lägen. Här kan fler dimensioner läggas upp manuellt eller hämtas från företagets standardregister.

Budgetrevisioner

Det går att skapa upp nya revisioner av en budget i Next, endast den senaste budgeten är redigerbar. Den senaste budgeten är det som prognosen kommer att använda som underlag. Det går även att låsa den senaste budgetrevisionen via lås-knappen.

En budgetrevision kan ha ett namn och en kommentar. Varje revision visar även när den blev upprättad och reviderad samt av vem.

Administration

Kontomappning/ Kalkylimport

Under fliken Administration -> Integrationer -> Kalkylimport går det att skapa olika mappningar för kalkylfiler. Den mappning som skall användas väljs via importen.

Mappningen består av Konton, Yrkesroller och Speciella konton.

Konton

Konto

Konto i kalkylsystemet. Kan förekomma en gång.

Konton

Konto i Next

Konto i Next kontoplan. Kan förekomma flera gånger.

Yrkesroller

Roll

Kod för arbete i kalkylsystemet

Yrkesroller

Yrkesroll i Next

Kod i registret Timpriser

Speciella konton

Kontotyp

Konto för arbete används om yrkesroll inte kan matchas.

Speciella konton

Konto i Next

Ett konto i Next kontoplan

Rättigheter

Typ av rättighet

Namn