Next Cloud Link - Fortnox

Beskrivning av hur integrationen fungerar och hur den ser ut.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Allmänt och förklaringar

Integrationen ersätter helt och hållet Next Connect och kör automatiskt var trettionde (30:e) minut. Den kör samtliga exporter/importer i ett svep efter varandra. Detta innebär att den kör varje hel och halvtimme och tar någon/några minuter att slutföra baserat på mängden information som behöver hanteras.

Vid eventuella fel i integrationen kommer ni att få mejl med information om dessa och vad som är fel på vilken/vilket projekt, kund, konto, kundfaktura eller leverantörsfaktura. Detta hittar ni under rubriken Reference i fel mejlet.

De mejladresser som angivits till Next i uppstarten är de som får detta mejlledes

Vid varje försök att importera/exportera (var 30:e minut) skickas felmeddelanden ut för att uppmärksamma er på eventuella åtgärder. Åtgärdas inte felet så fortsätter integrationen att skicka dessa vid varje försök.

Import och export är från ett Next Project-perspektiv.

Next project Fortnox = Exportera

Fortnox Next project = Importera

Integrationsflöden som ingår i basintegrationen är alltid aktiva och kan inte stängas av. Den nedre delen av bilden ovan är valbara importer/exporter.
Integrationen går med trettio (30) minuters mellanrum på samtliga jobb som körs. Detta innebär att den går vid hel & halv varje timme.

Arbetsorder benämns ibland som AO i denna artikel

Projektexport

Projektexport är en del av basintegrationen. Projekt kommer att skapas/uppdateras om de har rätt status i Next Project (statuskod mellan 40-89). Dessa nummer hittar ni under:

Administration - Inställningar - Statusar - Projektstatus

Integrationen avgör om ett projekt finns i Fortnox baserat på inställningar i bakgrunden i Next Project. Integrationen skickar över ett projektnummer på olika sätt baserat på dessa inställningar:

Endast projekt

Skapar då upp projekt i Fortnox baserat på projektnumret likt

10000

Arbetsorder & ÄTA projekt

Skapar upp ett projekt per Arbetsorder i Fortnox med projektnumret + Arbetsordernummer likt: 10000_1, 10000_2 osv.

Skapar upp ett projekt i Fortnox per ÄTA med projektnumret + ÄTA nummer likt:

10000_Ä001, 10000_Ä002 osv.

Projektnummer kan vara lite olika formaterade beroende på hur denna inställning ställts in men grundprincipen för Fortnox är angiven ovan.

Fortnox fält för projektnummer får endast innehålla siffror och max 20 tecken. Tillåtna tecken i projektnumret är:

A-Ö, a-ö, 0-9, _/+-

OBSERVERA . (punkt) godtages ej i Fortnox.

Projektnamn går över från Next Project till Fortnox med en begränsning på max 50 tecken.

Följande information uppdateras i Fortnox vid eventuella ändringar på projekt/AO/ÄTA i Next Project:

• Projektnamn (max 50 tecken)

• Startdatum (AO och ÄTA i första hand projektets startdatum om det saknas sätts det datum den AO/ÄTA har skapats i Next Project)

• Slutdatum (AO och ÄTA tar alltid projektets slutdatum)

• Flagga för om projektet är aktivt eller avslutat = statusen i Next Project, fält Status i Fortnox.

• Projektledare

Projektslut & avslut

Projektslut i Next Project skickas och uppdateras hos Fortnox i fält Slutdatum. Projektstatusen i Next Project påverkar fält Status i Fortnox. Observera att både slutdatum och status behöver vara aktivt för att kunna bokföra nya händelser på projektet i Fortnox.

Arbetsorder/ÄTA-projekten i Fortnox uppdateras med hjälp av status från respektive AO/ÄTA i Next Project. Slutdatum däremot kommer oavsett projekt/AO/ÄTA från projektkortet i Next Project.

I Fortnox kan vi påverka statusarna Påbörjat och Avslutat. Statusen påbörjat kommer samtliga projekt som skapas i Fortnox ha med undantag för de med status Avslutat (kod 90) eller högre i Next Project.

Om man vill att det ska vara en fördröjning på status satt till avslutat (kod 90 i Next Project) i Fortnox för att kunna bokföra ex. lev.fakturor i Fortnox trots att projektet står som avslutat i Next Project så är det möjligt att styra med bakomliggande inställningar.

Är du ny kund i Next och under implementationsfasen så kontaktar du din projektledare. Annars hör ni av er till Next Support om du vill ha hjälp med detta

När statuskoden för projektet/AO/ÄTA sätts till 90 eller större i Next Project så kan projektet stängas i Fortnox med en fördröjning med hjälp av denna inställning.

Är avslutsdatum fältet i Next Project tomt kommer det att stängas i Fortnox med automatik efter 12 månader.

Observera att denna inställning enbart påverkar projektstatus i Next mot fält Status i Fortnox, den påverkar inte projektslut i Next Project med motsvarighet i slutdatum i Fortnox. Båda måste vara öppna för att man ska kunna kontera/bokföra leverantör- eller kundfaktura i Fortnox.

Arbetsorder & ÄTA export

Exporten av arbetsorder och ÄTA är ett valfritt tillägg. När detta integrationsflöde är aktiverat kommer arbetsorder och ÄTA att uppdateras och exporteras till Fortnox som separata projekt och skapas upp enligt exemplen:

Arbetsordrar i Next skapar upp ett projekt i Fortnox per arbetsorder med projektnumret + Arbetsordernummer likt: 10000_1

ÄTA i Next skapar upp ett projekt i Fortnox per ÄTA med projektnumret + ÄTA nummer likt: 10000_Ä001

Detta för att möjliggöra separerade intäkter per AO/ÄTA i Next

Arbetsorder/ÄTA med status < (under/mindre än) 90 kommer att exporteras/uppdateras. Om moderprojektet stängs i Next project kommer de inte att exporteras/uppdateras.

Kundexport

Kundexporten är en del av basintegrationen. De kommer att skapas/uppdateras baserat på om kundnumret matchar en befintlig kund i Fortnox. Här är det alltså viktigt att kundnummer stämmer överens mellan systemen.

Vilka uppgifter förs över via exporten från Next Project till Fortnox?

• namn

• adress1

• adress2

• postnr

• ort

• telefon1 (telefon)

• telefon2 (mobil)

• e-post

• betalningsvillkor

• momsregistreringsnummer

• typ (företag/privat)

Vid nya kunder skickas även följande över:

• kundnummer

• landskod

• momstyp

• organisationsnummer

Kostnadsställeimport

Kostnadsställeimporten är en del av basintegrationen och har Fortnox som master. Dvs nya kostnadsställen i Fortnox skapas upp i Next Project och om ett kostnadsställes benämning ändras uppdateras detta i Next Project. Importen baseras på kostnadsställets nummer och behöver således vara samma i både Fortnox och Next Project.

Kontoimport

Första inläsningen av konton sker vid uppstart av Next Project där man läser in alla konton utom 1 & 2-konton.

Kontoimporten är en del av basintegrationen. Konton kommer att skapas i Next Project om det finns ett konto i Fortnox med ett kontonummer som inte finns i Next Project. Denna avstämning görs likt alla andra delar av integrationen var trettionde (30:e) minut. Konton som importeras får namnet från kontot i Fortnox och vi exkluderar konton som börjar med 1 och 2 även fortsättningsvis per standard då dessa anses vara tillgångar och skulder. Dessa går såklart att lägga upp själv i Next Project om man önskar ha dessa.

Nya konton eller uppdateringar av kontonamn var trettionde (30:e) min

Detta gör att ni inte behöver uppdatera i både Next Project och Fortnox vid tillägg av konton. Samtliga konton inhämtas nu till Next Project från ert ekonomisystem.

Verifikatimport

Verifikatimporten är en del av basintegrationen. Verifikat och deras rader kommer att importeras om ni valt att hämta in verifikat i en specifik serie (A,B,D som exempel).

Om en bild finns kommer den också att importeras om verifikatet är flaggad som en leverantörsfaktura. Andra verifikat importerar inte en bild.

Vi ser över möjligheten att inhämta bild för flera typer av verifikat.

Integrationen har en standard för att importera verifikat i specificerade serier tre månader tillbaka räknat från bokförings datum. Detta innebär att verifikatet som initialt inte kunde importeras och skapas i Next Project är möjliga att ändra under denna tremånadersperiod för att importeras.

Adderas rader på ett verifikat som redan lästs in så kommer även integrationen att inhämta den nya informationen förutsatt att dessa rader projektkonteras.

Exempel

1. En leverantörsfaktura bokförs i Fortnox och ett verifikat skapas

2. Vid bokföringen glömde man att ange projekt på verifikatet

3. Integrationen tittar på verifikatet men inhämtar det inte för att projektkonteringen inte finns och vet då inte vart i Next Project det ska

4. Man ändrar då på verifikatet och anger projekt

Förutsatt att denna ändring görs inom tre (3) månaders gränsen från bokförings datumet så känner integrationen av detta och inhämtar verifikatet. Även rader som läggs till på ett verifikat under denna tid inhämtas till Next Project.

Om ett verifikat har importerats framgångsrikt, uppdateras eller återimporteras inte ändringar som görs av verifikatet, på befintliga rader, i Fortnox genom integrationen.

Leverantörsexport

Leverantörer exporteras i samband med att leverantörsfakturor synkroniseras och exporteras från Next Project till Fortnox. Den kommer alltså inte att exporteras över bara för att man lägger upp leverantören i Leverantörsregistret. De kommer att skapas/uppdateras utifrån om leverantörsnumret matchar en befintlig leverantör i Fortnox.

Kundfaktura export

Låsta fakturor kommer att exporteras med samma intervall som alla andra delar dvs. var trettionde (30) minut. Stöd för att bokföra fakturan direkt vid export och att inkludera kostnadsställen i detta integrationsflöde finns - dessa alternativ är dock valbara.

Fakturaraderna som skapas i Fortnox är baserade på reglerna för intäktskonteringen i Next Project. Det är därför viktigt att ha en korrekt uppsättning av intäktskonteringen. Eftersom inte artiklar används i Cloud Link-integrationen måste affärslogik i Fortnox som tillhör artiklar representeras i reglerna för intäktskonteringen om man vill spegla det man tidigare satt upp.

För att få det förväntade intäktskontot i Fortnox måste intäktskonteringen i Next vara korrekt inställd. De intäktskonton som ni vill använda i ert ekonomisystem måste finnas regler för under:

Administration - Ekonomi - Intäktskontering - Konteringsregler

Intäktskonteringen sätts och kontrollerar eventuella regler som finns uppsatta vid själva skapandetillfället av kundfakturan. Det innebär att om man inte i dialogen för att skapa fakturan sätter bocken för att Omvänd skatteskyldighet/byggmoms ska gälla så kommer heller inte intäktskonteringen applicera den regeln. Den kommer då skapa fakturan med vanlig moms. För att kontrollera/redigera detta kan följande göras:

Gå till fliken Faktura och sök fram fakturan som skapats.
Klicka på fakturan och sedan fliken Intäktskontering
Här ser du vilket konto som valts och är det inte ert konto för omvänd skatteskyldighet/byggmoms så bör ni ändra det i denna ruta.

Kundfakturans pdf exporteras till Fortnox, men med en gräns på 5MB. Detta är en begränsning i Fortnox. Om pdf:en är större än 5MB kommer en standard pdf som innehåller information om att pdf:en finns i Next Project att exporteras.

Betalad datum inhämtas förutsatt att fakturan är fullt slutbetald. Detta hämtas in så länge fakturan har ett slutbetalningsdatum i Fortnox de senaste 6 månaderna tillbaka samt att fakturan har ett externt fakturanummer.

Leverantörsfakturaexport (e-Invoice)

När den är aktiv kommer godkända leverantörsfakturor att exporteras till Fortnox. Fakturor som är reklamerade går i dagsläget inte över till ekonomisystemet om den är dubbelt godkänd. Stöd för att bokföra fakturan direkt vid export och inkludering av kostnadsställen i detta integrationsflöde finns som valbart.

Attesterade fakturor exporteras till Fortnox och bokförda fakturor importeras sedan från Fortnox till Next Project med verifikatimporten om korrekt serie är inställd för import.

Om fakturan avser en leverantör som inte finns i Fortnox läggs den upp i Next Project och exporteras sedan till Fortnox. Uppdatering av befintliga leverantörer sker i samband med export av leverantörsfakturan om den funktionen har aktiverats.

Uppdatering sker enbart när man exporterar en leverantörsfaktura med aktuell leverantör d.v.s. inte hela registret vid varje export.

Bokförda leverantörsfakturor i e-Invoice märks med det tilldelade löpnumret från Fortnox.