Alla samlingarNext ProjectKom igång-guide, uppsättning av Next Project
Integration Next - Visma Administration 1000/2000
Integration Next - Visma Administration 1000/2000

Detta dokument beskriver hur du går tillväga för att aktivera och sätta inställningar i integrationen mellan Next och ert ekonomisystem.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Aktivera integration Next – Visma Administration 1000/2000

Ladda ner Next Connect via länken, https://connect.next-tech.com/connect/NEXTConnectInstall.msi

💡 OBS! att Next Connect för Visma Administration måste installeras på samma dator/server där Visma är installerad!

1. Installera msi-paketet. Sök fram NEXT Connect

2. Gå in i Next Project - Administration - Användare/Rättigheter - kontrollera att/lägg till din användare i gruppen "Next Connect"

3. Öppna Next Connect – Klicka på Företag – Klicka på Lägg till Företag

4. Fyll i ert Företagsnamn och vilket Produktpaket/Ekonomisystem ni använder

En bild som visar text, skärmbild, programvara, Webbsida

Automatiskt genererad beskrivning

4. Fyll i Kundnumret ni har fått i Next Project, vilket syns i länken när ni är i Next Project på webben. Exempel: https://project.Next Project-tech.com/xxxxxx/client/ där ni byter ut “xxxxxx” till ert unika kundnummer. Klicka på Inställningar

En bild som visar text, skärmbild, programvara, Datorikon

Automatiskt genererad beskrivning

5. Logga in med ditt användarnamn och lösenord ni har i Next Project.

Hämta sökvägar i Visma Administration 1000/2000

6. För att integrera Next Project med Visma Admin, behöver du hämta kodsträngar från Visma Admin.
Öppna Visma Administration - Gå till Hjälp - Om Visma Administration - Systeminfo - Kopiera sökvägen till Gemensamma filer

En bild som visar text, skärmbild, programvara, Datorikon

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text, skärmbild, programvara, Webbsida

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

7. Klistra in strängen i: Sökväg till Visma Administrations programkatalog

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

8. Kopiera sökväg till företaget

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

9. Klistra in länken sökväg till datakatalog för företaget

En bild som visar text, skärmbild, Webbsida, Webbplats

Automatiskt genererad beskrivning

10. Välj sedan vilka moduler du vill importera / exportera till Next Project/ ert ekonomisystem (se nedan vad modulerna innebär)

11. Klicka på OK - Verkställ - OK

12. Om ni vill ändra eller lägga till en modul, klicka på Företag – Inställningar – Inställningar

13. Välj de modulerna / bocka ur de moduler som du inte vill använda.

14. Klicka på OK – Verkställ – OK

Inställningar i Next Connect

Kundimport

Kundimporten är ett första steg, för att få befintliga Kunder i Next Project och ekonomisystemet att synka. När ni har importerat kunderna kan ni bocka ur den rutan. Denna import görs vanligtvis enbart en gång i samband med uppstart.

Leverantörsimport

Även detta är ett första steg, för att få befintliga Leverantörer i Next Project och ekonomisystemet att synka. När ni har importerat leverantörerna kan ni bocka ur den rutan. Används Next e-Invoice kommer Next att vara master för ert leverantörsregister i fortsättningen.

Kontoplan

Import av kontoplan till Next Project Project, är en förutsättning för att kunna kontosätta artiklar och timmar i Next Project Project. När ni importerat kontoplanen kan ni bocka ur den rutan.

Projektexport

Används för att exportera projekt från Next Project till ekonomisystemet. Viktigt att alltid använda den knappen OM ni har skapat ett nytt projekt i Next Project, ha för vana att alltid börja med att exportera projekten till ekonomisystemet.
Även genom Projektexporten kan man skapa och uppdatera kunder i ekonomisystemet.

Fakturaexport

Exportera kundfakturor till ekonomisystemet. Endast låsta fakturor exporteras. Dessa skapas i ekonomisystemet och tilldelas ett externt fakturanummer som återförs till Next. Här kan man även uppdatera befintliga kunder, samt bokföra fakturorna automatiskt.

Leverantörsfakturaexport

Används för att exportera leverantörsfakturor från Next e-Invoice till ekonomisystemet. Även här kan man välja om man vill att justeringar på befintliga eller nyskapande leverantörer exporteras till ekonomisystemet och även bokföra leverantörsfakturorna.

Import av Leverantörsfakturor

Används vid import av leverantörsfakturor från ekonomisystemet. I Visma Administration hämtar integrationen leverantörsfakturor baserat på leverantörsfakturans löpnummer, därav är leverantörsfakturajournalen inte relevant i verifikatimporten (se nedan).

Verifikatimport

Import av bokförda verifikat. I en standarduppsättning av Next med integration till Visma Administration hämtas enbart manuella verifikat eftersom information från leverantörsfakturor (se ovan), lönekostnader och kundfakturor registreras i Next Project på annat sätt.

Kundfakturaintegration Next Project - Visma Administration 1000/2000

För att integrationen av kundfaktura ska fungera mellan Next Project och Visma Administration behöver nedan inställningar och artiklar sättas upp i Visma Administration.

Skapa artiklar i Visma Administration 1000/2000

För att intäktskonteringen i Visma ska bli rätt från Next Project behöver fakturaartiklar sättas upp, kopplade till de intäktskonton ni använder. Följ stegen nedan för hur du skapar en artikel (exemplet avser konto 3051 samt 3231). OBS! Ni behöver lägga till en ny artikel för varje intäktskonto som ni använder er av vid kundfakturering.

1.

2.

3.

4. Beroende på vilken version du har av Visma kan de se olika ut. Den första bilden är för nyare versioner och den andra är vid äldre version av Visma.

Återupprepa processen för respektive intäktskonto som används vid fakturering, exempelvis skapa en artikel med Artikelnr = 3041, benämning = Försäljning Next tjänster, enhet = st, kontokod = 3041, och ange med konto 3041 på försäljning och 3231 på Försäljning omv skatt med kryssrutan ibockad.

Inställningar i Visma Administration 1000/2000

För att faktureringen ska fungera behöver ni även kontrollera vissa inställningar i Visma admin, se nedan.

1. Gå till Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar – Försäljning och kontrollera nedan inställningar.

2. Kontrollera inställning för fakturamall

1. Välj Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Mallar och sedan fliken Dokumentmallar.

2. Ställ markören på Fakturor i kolumnen Dokument.

3. Säkerställ att mallen är med skattereduktion.

3. Vid Visma 1000 behöver även följande inställning göras:

Arkiv – Företagsunderhåll – Valuta och språk för att aktivera.

4. Om ni inte har arbetet med projektbokföring sedan tidigare, säkerställ att aktuella konton (kostnads- som intäktskonton) har inställning Ofta på Projekt under Bokföring - Kontoplan.

💡 Hör av dig till oss om du har frågor om din integration med Visma Administration 1000/2000.