Skattereduktion - Hur du kommer igång

Uppsättning och fakturering av skattereduktion i NEXT

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du kommer igång med fakturering där skattereduktion tillämpas i Next Project.

För att kunna skapa och föra över fakturor avseende skattereduktion till ekonomisystemet krävs att inställningarna i Next Project fylls i enligt instruktionerna nedan. Inställningarna hittas under knappen ”Administration” uppe i högra hörnet av Next Project.

Behörigheter

Kontrollera att den/de personer som ska ha behörighet att korrigera inställningarna för skattereduktion har behörigheten “Skattereduktion” som hittas i Administration -> Användare/Behörigheter -> Grupper/Rättigheter under fältet Administrativa rättigheter.

OBS: Glöm inte att ladda om Next Project så att inställningarna slår igenom.

Reduktionstyper och Typ av arbete

Grundinställningar för Reduktionstyper och Typ av arbete hanteras under fliken “Skattereduktion” (ersätter fliken “Subventioner” som funnits tidigare).

Reduktionstyper

Under “Standard” anges vilken reduktionstyp som ska vara förvald när ny faktura skapas. Ingen skattereduktion kommer vara förvald som standard i alla databaser men du kan själv ange vilken typ som ska vara standard i er databas.

Använder du Next Connect lämnas extern kod tom. Använder du någon annan typ av integrationslösning används fältet för att ange korrekt kod för aktuellt ekonomisystem.

Maxbeloppet används för att beräkna fördelning av skattereduktion på fakturan. I bakgrunden finns även logik för att säkerställa att maxbeloppet för ROT + RUT tillsammans inte överstiger 75 000 kr. Nivåerna är ej möjliga att korrigera utan kommer uppdateras av Next Project centralt i de fall nya regler beslutas av Skatteverket.

Typ av arbete

Det är möjligt att redigera, lägga till eller ta bort rader under Typ av arbete men detta bör göras med försiktighet för att inte riskera att problem uppstår i överföringen till ekonomisystemet.

• Namn anger namnet som kommer visas i Next Project.

• Procent anger vilken procentsats som ska gälla för den aktuella raden. För Rot och Rut kommer procentsatsen inom respektive typ enligt dagens regelverk alltid vara 30% resp 50%, men för Grön teknik skiljer sig procentsatsen åt beroende på Typ av arbete (15% el. 50%)

• Extern kod används för att mappa mot rätt värde i ekonomisystemet och måste fyllas i av er som kund. Vilka koder som ska fyllas i hittar du i separat artikel, uppdelat per ekonomisystem

• Checkboxarna för Material + Arbete används för att ange vilka typer av kostnader som är reduktionsgrundande. För Rot och Rut är det endast arbete som är reduktionsgrundande medan det för Grön teknik är både material och arbete.

• I kolumnen Standard anges vilket Typ av arbete som ska vara förvalt när du skapar en ny faktura. Du kan själv ange vilken typ som ska vara standard i er databas.

Kontoplan

För att fördelning av belopp på fakturan ska bli korrekt är det viktigt att ni kontrollerar att de konton som avser arbete resp material är korrekt uppmärkta i kontoplanen.

För Rot/Rut kommer samtliga konton märkta “Arbete” att utgöra underlag för beräkning av skattereduktion.

För Grön teknik kommer samtliga konton märkta “Arbete” eller “Material” att utgöra underlag för beräkning av skattereduktion.

OBS: Notera att det endast är det/de konton som är markerade som “Arbete” som kommer att tas med i beräkningen av nedlagda timmar.

Säkerställ att kontaktpersonen som du ska fördela skattereduktion på är ibockad som Fastighetsägare .

Intäktskontering

Om du har intäktskonteringen aktiverad och vill hålla isär vilka rader som avser material respektive arbete på fakturaraderna i Underlag till ekonomisystemet behöver du skapa upp regler som mappar kostnadskonton för material resp arbete mot olika intäktskonton i Next Project. Detta görs under Administration -> Ekonomi -> Intäktskontering -> Konteringsregler genom att ange vilket/vilka kostnadskonton (ex 4010, 7010) som ska mappas mot vilket intäkts- och balanskonto. Se nedan exempel där regler har satts upp för att mappa material (4010), arbete (7010) och övriga kostnader (alla övriga konton) mot egna intäktskonton.

Genom att mappning gjorts enligt ovan kommer du på Faktura - Intäktskontering - Underlag till ekonomisystem få en uppdelning mellan tjänst, material och övrigt enligt nedan bild.

Detta går att jämföra med nedan där endast en grundregel satts upp och som innebär att samtliga kostnadskonton mappas mot ett och samma intäktskonto (3001).

De rader som avser reduktionsgrundande belopp och som märkts upp med Typ av arbete kommer resultera i en egen rad men övriga kostnader kommer att grupperas på den översta raden vilket innebär att du i ekonomisystemet inte kan särskilja vilka kostnader som avser material, övriga kostnader och eventuella arbetskostnader som inte markerats med typ av arbete.

Notera att de intäktskonton som angetts för material resp arbete under intäktskonterings regelverk måste ha en artikel angiven i fältet “Artikelnr på faktura” i kontoplanen. Om du vill dela upp intäkterna på flera konton i ekonomisystemet kan detta göras genom att ange olika artiklar för ex försäljning tjänst och försäljning varor. Detta förutsätter att artiklarna finns upplagda i ekonomisystemet med olika intäktskonton.

Skapa faktura

Välj Skattereduktionstyp och Typ av arbete när du skapar fakturan

Tips! Skapa löpande faktura för att automatiskt få in inrapporterade timmar som är skattereduktionsgrundande. På så sätt slipper du lägga in manuella rader och säkerställa att de är rätt konto.

1. Kontrollera att Typ av arbete har markerats korrekt under Välj typ av arbete

2. Fördela skattereduktionen

3. Om ingen kundkontakt visas klicka på Hantera kontakter och bocka i Fastighetsägare

4. Om intäktskontering: Kontrollera resulterande kontering + underlag till ekonomisystem

5. Lås fakturan

6. Öppna Next Connect och starta kundfakturaintegrationen.

7. Öppna upp fakturan i ekonomisystemet och åtgärda ev märkning av material.

Kända fel

Visma eEkonomi – Grön teknik

Det finns ett känt fel hos Visma vid import av fakturor som avser Grön teknik till Visma eEkonomi. Det visar sig genom att Lägenhetsnr och Brf org.nr inte fylls i korrekt när fakturan skapas upp i Visma eEkonomi vilket i sin tur leder till att Avgår skattereduktion sätts till 0 i vissa lägen (men inte alltid). Se nedan bild. Tills buggen är rättad hos Visma eEkonomi måste dessa fyllas i manuellt av er som kund efter att fakturan förts över från Next Project.

En bild som visar bord

Automatiskt genererad beskrivning

Felet är anmält till Visma och inväntar rättning från deras sida. Till dess att problemet lösts behöver du för fakturor som avser Grön teknik fylla i nedan fält i Visma eEkonomi:

• Lägenhetsnr

• Brf org.nr