Hur du skapar en fastprisfaktura i Next Project

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du skapar fakturaunderlag för fastprisprojekt. Denna metod används vanligtvis i de fall som det skickas en faktura med ett fast belopp. För projekt med betalplan rekommenderar vi att läsa igenom hur du skapar en betalplan och hur du fakturerar från betalplan.

Skapa fakturaunderlag

1. Klicka på det projekt som du ska fakturera.

2. Gå till modulen Faktura

3. Klicka på Ny

4. I dialogen som visas skriver du en talande fakturarubrik, exempelvis ”Fastpris Kylrum Storgatan 45” och väljer ”Manuell faktura”. Klicka Spara.

5. Du får nu ett meddelande om att ett nytt fakturaunderlag har skapats. Klicka på OK.

6. Skapa en tom fakturarad i fönstrets nedre del genom att klicka på Ny post.

7. Registrera din fakturarad genom att på en av raderna ange:

• Beskrivning - Denna text ska vara talande, men ganska kort. Vill du ha med en längre text som beskriver vad som är utfört så skrivs denna in på fliken ”Faktura – övergripande”.

• Kontonr - Ange ett relevant kostnadskonto från listan. Genom att konto anges så räknas moms ut automatiskt.

• Enhet = st

• Mängd - 1

• Pris/enhet - det överenskomna fastpriset (exklusive moms)

8. Klicka på Spara

9. Vill du nu ange en mer förklarande text till vad som har utförts i projektet så anger du det på fliken ´Faktura – övergripande´, i fältet ´Beskrivning´.

10. Granska din faktura via knappen ´Skriv ut´.

11. Om du inte vill att påslag eller artikelkod ska visas på den faktura som skickas till kunden så döljer du dessa genom att bocka i ´Dölj påslag´ och ´Dölj kod´.

12. När du känner dig klar med fakturaunderlaget så låser du det genom att klicka i ”Låst”.

13. Spara. När fakturan blir låst så försvinner prefixet ”FU” från Fakturanumret och den är inte längre editerbar.

14. Fakturaunderlag eller faktura:

• Om ni har manuell hantering av era kundfakturor så är detta ett fakturaunderlag i Next Project som ska skickas tillsammans med fakturan från ekonomisystemet. Skriv ut fakturaunderlaget och bifoga som bilaga till fakturan. I fakturan anger du endast ”Enligt bifogande underlag”. Alternativt sparar du den som pdf och mailar den till din kund (se ”Skriv ut/Förhandsgranska faktura”).

• Om ditt företag har en kundfakturaintegration mot ekonomisystemet så är detta fakturan i Next Project som du skickar via c-invoice (fakturadistribution), alternativt skriver ut eller mailar till kund. I Next Connect körs kundfakturaintegrationen som för över relevanta uppgifter till ekonomisystemet.