Betalplan - Hur du skapar en betalplan

Hur du arbetar med Betalplan mot beställare i Next Project

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du arbetar med Betalplan mot beställare i Next Project.

Rättigheter

För att använda Betalplan behöver du under modulrättigheten Betalplan, detta finns att justera under Administration -> Användare/Behörigheter -> Grupper/Rättigheter. Välj sedan vilken grupp som ska få rättigheter genom att bocka i rutan Läsrättighet eller Full rättighet.

Använda Betalplan

Betalplan finns som en underflik till fliken Projekt

Skapa betalplan

Använd lägg till-knappen för att skapa en betalplan. Betalplanen gäller för hela projektet och du kan ha en Betalplan per projekt.​

1. Välj en kundkontakt hos kunden/beställaren i fältet Kontakt beställare. Via knappen med 3 prickar kan du lägga till en kundkontakt för kunden i kundregistret och välja den nyskapade kontakten. Notera att detta kräver Rättigheter till Kunder.

2. Fyll i kontraktssumman i fältet Kontraktssumma.

3. Ändra procentsats i Innehållet, % per lyft, vid behov. Det här värdet används för att beräkna belopp att innehålla per lyft.

4. Ändra procentsats i Max innehållet, % av kontrakt, vid behov. Det här värdet används för att beräkna det maximala beloppet som får innehållas, beräknat på hela kontraktssumman.

5. Välj momstyp som ska användas för fakturaunderlag som skapas från betalplanen.

6. Valfritt att fylla i fältet Kommentar. Den här noteringen får vara max 2000 tecken och kan väljas att inkluderas under betalplanen i rapport, betalplanen sparad som dokument och betalplanen skickad via E-post.

7. Fyll i Antal lyft (perioder). Det här värdet används för att skapa 1 lyft per månad från och med startdatum i betalplanen.

8. Välj Startdatum. Lyften kommer att läggas på samma datum varje månad till antal lyft har uppnåtts. Om startdatum är 31:a i en månad kommer följande lyftdatum bli den sista dagen varje månad.

9. Välj typ av betalplan

• Rak lyftplan utan dellyft

• Tids- och prestationsbunden lyftplan

10. Lägg in aktiviteter med namn och belopp.

11. Datum skapas upp utifrån antal lyft och startdatum och kan justeras efter behov.

12. Tryck på Spara för att skapa Betalplanen.

Tids- och prestationsbunden lyftplan

Importera underlag

När du skapar en Tids- och prestationsbunden betalplan kan du välja att importera aktivitetsposter, via excel. Importera gör du via knappen Importera data i Skapa/ändra betalplan.

Du kan importera antingen via fil högst upp i dialogrutan, eller genom att klistra in raderna i textrutan längst ned i dialogrutan.

Importkolumnspecifikationen visar vilka kolumner som kan användas och vilka som är obligatoriska att ha med. Importkolumnspecifikationen gäller båda varianter av import.

Rak lyftplan utan dellyft

När du skapar en Rak lyftplan utan dellyft skapas det automatiskt så många aktiviter som antal lyft du angett. Det går att byta namn på aktiviteterna.

Ändra betalplan

Ändringar av betalplan kan göras direkt i betalplanen, där du kan ändra lyftprocent eller lyftbelopp per datum och per aktivitet.

Ändringar kan också göras via knappen Ändra betalplan i verktygsfältet. Notera att du endast kan Ändra betalplan innan slutfakturaunderlaget har skapats.

Vad

Kan ändras fram till

Kontakt beställare

Slutfakturaunderlaget har skapats.

Kontraktssumma

Första fakturaunderlaget har skapats från betalplanen.

Innehållet, % per lyft

Första fakturaunderlaget har skapats från betalplanen

Max innehållet, % per kontrakt

Första fakturaunderlaget har skapats från betalplanen

Momstyp

Första fakturaunderlaget har skapats från betalplanen

Notering

Kan ändras både före och efter fakturaunderlagen, inkl slutfakturaunderlaget har skapats från betalplanen.

Antal lyft (perioder)

Kan endast ändras vid skapandet av betalplanen.

Startdatum för lyftperioder

Kan endast ändras vid skapandet av betalplanen.

Namn på aktivitet

Kan ändras för datum (period) där fakturaunderlag ej har skapats.

Notera att summan av Totalt värde arbetsmoment för de ingående aktiviteterna behöver motsvara kontraktssumman vid ändringar.

Totalt värde arbetsmoment

Kan ändras för datum (period) där fakturaunderlag ej har skapats.

Notera att summan av Totalt värde arbetsmoment för de ingående aktiviteterna behöver motsvara kontraktssumman vid ändringar.

Lyftdatum (perioder)

Fakturaunderlag har skapats för datumet (perioden)

Ekonomisk uppföljning i Projektöversikten

I projektöversikten visas översikt av intäkter från betalplan för projektet (intäkter från kund/beställare).

• Betalplan intäkter visar Summa lyft/dellyft från betalplanen för projektet

• Betalplan innehållet visar Innehållet belopp från betalplanen för projektet

• Betalplan utfall (visas om både Betalplan och Inköpsmodul används) visar Betalplan intäkter minus Betalplan inköp

Alla Betalplankolumner har också motsvarande periodfält som styrs av intervallfilter. Intervallfiltret använder datum för lyft från betalplan för inköp respektive datum för lyft från betalplan för projektet.

• Betalplan ink. period (visas om Inköpsmodulen används)

• Betalplan int. period

• Betalplan innehållet period

• Betalplan utfall period (visas om både Betalplan och Inköpsmodulen används)

Begränsningar

Betalplan vy

Om du anger en procentsats för lyft med fler decimaler än en decimal, så kommer den att presenteras i betalplanvyn med endast en decimal.

Specialfall; om du anger två decimaler, och den andra decimalen är en femma, så kommer de ibland att avrundas uppåt och ibland nedåt.

Tips för användning

Som standard visas lyftprocent i Tids- och prestationsbunden lyftplan. Vill du dölja kolumnen med procent (%) kryssar du i Visa kompakt vy

Undvik

Ta inte bort eller kreditera fakturaunderlag för en lyftperiod som skedde tidigare än den senaste lyftperioden som det skapats fakturaunderlag för. Anledningen till denna rekommendation är att innehållet belopp inte kan räknas om i dessa fall, vilket kan leda till felaktig fakturering mot kund/beställare.

Om möjligt, gör i stället en justering på slutfakturan. Alternativt, om fakturaunderlagen som kommer efter, i lyftperiod-ordning (sett från vänster till höger i betalplanen) kan tas bort, kan du göra det, följt av antingen ta bort eller kreditera fakturaunderlaget som behövde hanteras. Skapa sedan om resterande fakturaunderlag i lyftperiod-ordning.

Ändra typ av betalplan

Om du skapat en rak lyftplan och vill byta till Tids- och prestationsbundn lyftplan behöver du ta bort betalplanen och skapa en helt ny.