Betalplan - Fakturera från Next Project

Den här artikeln beskriver hur du skapar fakturaunderlag från betalplan.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du fakturerar från betalplan mot beställare.

Kontrollera att du har gått igenom inställningarna för kundfakturaintegration för ditt ekonomisystem innan du börjar fakturera från Next Project! Du hittar dessa HÄR under integration med respektive ekonomisystem.

Här kan du se en kort film om hur du skapar upp fakturor från betalplan. Om du hellre vill ha en skriftlig guide finns det längre ner på sidan.

Skapa fakturaunderlag från betalplan

För att skapa fakturaunderlag från betalplan använder du knappen ´Skapa faktura´ i verktygsfältet.

1. Välj typ av faktura i Fakturatyp

• Ordinarie lyft: innebär lyftperioder i betalplanen. För detta val behöver du även välja lyftperiod i Fakturaperiod. Vanligast är att du väljer en lyftperiod åt gången. Men det går även att välja fler rader, genom att markera den första i urvalet, trycka ned Shift-tangenten och markera den sista i urvalet.

Rekommendation: Välj lyftperioder och skapa fakturaunderlagen i ordningsföljd

• Slutfaktura: Innebär den sista fakturan där det totala innehållna beloppet i lyftperioderna faktureras, samt eventuell justering. Vid skapande av underlaget för slutfakturan kan du göra justering om maximalt belopp kvar att fakturera. Behöver du göra en större justering än vad som är möjligt på underlaget för slutfakturan, skapar du ett separat fakturaunderlag, utanför Betalplan.

2. I Kompletterande information på fakturan väljer du vilka betalplansrelaterade belopp som ska visas på fakturaunderlaget.

3. Använd knappen Skapa faktura. Fakturaunderlagen skapas och bekräftelse visas. Fakturaunderlagen finns sedan i modulen Faktura.

Kontroller vid skapande av slutfakturaunderlag

Slutbesiktning

Om det finns ett datum för slutbesiktning på fliken projektinformation, kommer det vid skapande av slutfakturaunderlaget kontrolleras att det datumet är passerat. Om slutfakturan skapas innan datumet för slutbesiktning får du en varning ”datum för slutbesiktning är ej passerat, vill du fortsätta?” Kontroll sker endast när det finns datum för slutbesiktning.

Detaljer om fakturaunderlagen som skapas från betalplan

Det kontonummer du valt i konfigurationsinställningarna i Administration används för fakturaraderna på lyft- och slutfakturaunderlagen. Standardvalet här är 4 och det fungerar i de allra flesta fall. Hör av dig till oss om du vill ändra.

De fakturarader som skapas med valt kontonummer gäller lyftbelopp, innehållet belopp, slutlyft av ackumulerat innehållet belopp samt justering på slutfakturan.

Vid skapande av underlag för lyftfaktura används lyftbelopp och eventuellt belopp att innehålla.

Vid skapande av underlag för slutfaktura används Ackumulerat innehållet belopp, dvs summan av tidigare innehållna belopp.

Intäktskontering

Om intäktskonteringen är aktiverad så genereras också ett konteringsförslag utifrån satt regelverk. Om du använder intäktskontering rekommenderar vi alltid att en ekonomiadministratör kontrollerar att uppgifterna här är korrekta innan fakturan låses och exporteras till ert ekonomisystem.