Alla samlingarNext ProjectModuler och funktionerMaskinintensiv verksamhet
Tips för dig som jobbar i maskinintensiv verksamhet
Tips för dig som jobbar i maskinintensiv verksamhet

Hur du kan jobba effektivt med maskiner och förare i Next Project

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln innehåller bra information för dig som jobbar i en maskinintensiv verksamhet. Högst upp i artikeln hittar du filmer om de olika funktionerna, föredrar du informationen i text finns det längre ner på sidan.

Vissa färger och ikoner i Next Project kan ha ändrats sedan filmerna spelades in men beskrivningen av funktionerna är fortfarande aktuella.

Återrapportering av maskintid inkl förare

Här kan du se en kort film om hur du återrapporterar maskintid.

Fakturering av maskintid inkl förare

Här kan du se en kort film om hur du skapar upp fakturor för maskintid.

Lägga upp maskin och förare för återrapportering

Här kan du se en kort film om hur du lägger upp maskiner och förare så att de kan återrapportera i Next Project.

Resursuppföljning rapporterade maskinresurser

Här kan du se en kort film om hur du kan följa upp rapporterade maskinresurser.

Återrapportering av maskintid inkl förare

I det här avsnittet beskrivs det hur du rapporterar tid och maskin i mobilen om du har en verksamhet med många maskiner och ofta fakturerar maskiner inklusive förare. Följ stegen nedan för att rapportera maskintid inklusive förare:

1. Mobilanvändaren (maskinföraren) söker som vanlig fram det projekt du ska rapportera tid på. Kontrollera att Roll/tidstypen är "Maskinförare".

Maskinförarrollen är främst för att återrapportera för lön och den är inte debiterbar.

2. Fyll i i fältet för ´Timmar´ för antalet jobbade timmar och ´Dagboksnotering´ för vad du gjort under dagen.

3. När du klickat på sparat dyker en favoritlista med valbara maskiner upp. Maskinerna ska rapporteras för att ni ska kunna följa upp hur det går för maskinerna men också för att ni ska kunna fakturera era kunder.

4. Fyll i antalet timmar på maskinen du använt och klicka på ´Spara´ längst ner.

Fakturering av maskintid inkl förare

För att se det underlag som rapporterats på projektet kan du exempelvis gå in på modulen´Arbetsordrar´ och sen under fliken ´Bokf timmar´.

Här ser du timmarna som har rapporterats på projektet/arbetsordern. Timmarna är inte debiterbar eftersom maskinen ska faktureras inklusive förare och tiden endast är rapporterade för löneunderlag.

Under fliken ´Orderrader´ ser du maskinen. Á-priset är inklusive förare och är debiterbar.

Om du ni väljer att skapa ett en löpande faktura och hämtar in alla detaljer, så kommer endast maskinen med till fakturan.

Se fakturarader nedan.

Lägga upp maskin och förare för återrapportering

Nedan presenteras tips för er som jobbar med många maskiner i er verksamhet och ofta fakturerar era maskiner inklusive förare.

Det finns två saker att ta hänsyn till för er som fakturerar era maskiner inklusive förare:

1. Maskinpriset ska inkludera både maskinen och förare

2. Personen som jobbat med med maskinen ska också rapportera sin tid för löneunderlag

Timpriser, Maskinförare:

• Kostnaden ska motsvara vad det kostar för er att ha en maskinförare per timma.

• á-pris är inte relevant om ni fakturerar maskinen inklusive förare.

• Bocka ur debiterbar.

Prislista

• Maskinen hittar du i prislistan som artikel.

• Kostn/enh är enbart kostnad för maskinen under en timma.

• á-priset ska stå för maskin inklusive förare.

• Ska vara debiterbar.

Resursuppföljning rapporterade maskiner

Nedan presenteras hur ni kan få en översiktlig uppföljning över era maskiner.

Markera huvudprojeket högst upp projektträdet och klicka i knappen ´Visa underliggande data´, knappen behöver vara iklickad för att ni ska få upp en sammanställning över all data som är registrerad på underliggande projekt.

Gå sedan till modulen Arbetsorder och klicka på fliken Resursuppföljning.

På bilden ovan ser du en sammanställning på alla orderrader som har rapporterats i Next project antingen via mobilen eller klienten. I exemplet ovan har vi sorterat fram en maskin, Cat 300.9D minigrävare.

Här kan du se hur många timmar en maskin körts, på varje projekt rad för rad eller en sammanställning högst upp. Du kan även filtrera efter en viss period:

Du kan även se intäkten och kostnaden som maskinen genererat, projekt för projekt per rad och den totala summan högst upp. Du ser också enkelt vad som är fakturerat och inte: