Alla samlingarNext ProjectModuler och funktionerAnbud/Avtal
Hur du skapar offert och anbud i Next Project
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du kan skapa offert eller anbud i Next Project.

Det vanliga är att du skapar en mall som kopieras för att få med alla texter och arbetsorderrader. Nedan beskrivs vilka fält mm som används.

1. Skapa ett nytt projekt som du döper till t.ex. Anbudsmall grundplatta.

2. Skriv övergripande text på AO 1 i fält nedan i arbetsorder i underflik ”Arbetsorder-övergripande”. Endast Kund, Kundkontakt, Uppdrag start datum och text i Uppdragsbeskrivning tas med ifrån AO 1 (Grundåtagandet), inga orderrader. Offertansvarig blir Projektledaren på projektet.

3. Skriv på tex AO 2 Benämning och Kalkylmängder i underflik ”Orderrader”. Du kan skriva fritext eller hämta artiklar. Det är kalkylmängder som kommer visas på offert.

4. I Arbetsorder måste du kryssa för vilka AO som ska tas med på offerten. Du kan använda dig av flera AO.

5. Vill du ha med Timpriser eller uppgifter från Prislistan så markeras dessa enligt nedan. De markerade kan visas längst ner för löpande räkning.

6. I fliken ´Anbud/avtal´ så kan du hämta in texter eller skriva själv.

Du kan hämta anbudsmall genom att klicka på ´Hämta anbudsmall´, sedan väljer du från vilket projekt du vill hämta texten ifrån.

Du kan även byta namn på rubrikerna i offerten genom att klicka på knappen nedan, längst till höger:

7. Testa hur offerten ser ut med hjälp av ´Skriv ut offerten´ och ´Förhandsgranska´.

I utskriftsdialogen har du följande val:

• Visa endast en total sammanställning - Klicka i detta val om du bara vill visa en total ekonomisk sammanställning på offerten.

• Tag med avsnittet Avtalsbekräftelse - Detta medför att det skrivs ut ett avslutande avsnitt med plats för underskrifter som avtalsbekräftelse

• Inkludera bilagor - De bilder och dokument som du har markerat med ”Ta med offert” skrivs ut på anbudet. Observera dock att det endast är bilderna som visas i anbudet. Övriga dokument presenteras endast med sin dokumentrubrik under avsnittet ”Bilagor”. Dokument måste du således skriva ut separat.

• Visa moms - Klicka i "Visa moms" om offerten riktar sig till en privatperson.

• Visa prislista - Detta alternativ gör att avsnittet ”Priser vid löpande arbete” syns i anbudet. Under detta avsnitt visas dels texten som är skriven i fältet ”Priser vid löpande arbete” i anbudet samt visas de artiklar från Timpriser och Prislista som är markerade med ”Ta med offert”.

• Visa pristyp - Visar avsnittet ”Ersättningsform” och den ersättningsform som du har valt i anbudsprojektet.

• Visa projekttyp - Visar avsnittet ”Projekttyp” och den projekttyp som du har valt i anbudsprojektet.