Hantering av arbetsorder i Next Project

Korta filmer om hur du skapar, fördelar ut, filtrerar fram och följer upp arbetsorder

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du kan skapa, dela ut, filtrera och följa upp på arbetsorder i Next Project.

Vissa färger och ikoner i Next Project kan ha ändrats sedan filmerna spelades in men beskrivningen av funktionerna är fortfarande aktuella.

Skapa arbetsorder

Nedan kan du se en kort film om hur du skapar en arbetsorder. Om du hellre vill ha en skriftlig guide finns det längre ner på sidan.

Fördela ut arbetsorder

Här kan du se en kort film om hur du delar ut en arbetsorder till en eller flera arbetare. Om du hellre vill ha en skriftlig guide finns det längre ner på sidan.

Filtrera och följ upp arbetsorder

Här kan du se en kort film om hur filtrerar och följer upp arbetsordrar. Om du hellre vill ha en skriftlig guide finns det längre ner på sidan.

Fakturera arbetsorder

För att veta mer om hur du fakturerar en eller flera arbetsordrar, klicka här.

Skapa arbetsorder

När du skapar ett nytt projekt skapas det alltid en arbetsorder som heter Grundåtagande. Skapar du inga nya arbetsordrar kommer alla kostnader/intäkter hamna direkt på grundåtagandet.

Du kan lägga till fler arbetsordrar på ett projekt för att på så sätt dela upp kostnader på olika arbetsmoment, se exemplet nedan.

Om ni jobbar mycket med servicejobb, där jobben inte tar mer än några timmar eller en dag kan ni lägga upp jobben som arbetsordrar istället för nya projekt. Isåfall har ni ett samlingsprojekt för den typ av jobb, se exemplet nedan.

För att skapa en ny arbetsorder klickar du på lägg till-knappen eller knappen ´Lägg till arbetsorder´.

Då kommer den här rutan upp där du fyller i information om arbetsordern.

Fält i skapa Arbetsorder:

AO nr

Arbetsordernummer, Fylls i automatiskt om du lämnar fältet tomt

Beskrivning

Namn på arbetsordern

Uppdragsbeskrivning

Beskrivning av vad som ska göras, texten är synlig i mobilen och går att välja om du vill ha med på faktura/rapporter skickade från Next Project

Kund

Blir automatiskt samma som på projektet men går att byta

Kundkontakt

Blir automatiskt samma som på projektet men går att byta

Kundref nr

Fylls i om kunden vill ha någon speciell märkning på fakturan. Blir automatiskt samma som på projektet men går att byta

Gatuadress, ort

Gatuadress, ort för jobbet

Uppdrag start datum

Startdatum för arbetsordern

Uppdrag start kl

Starttid för arbetsordern

Status

Anger vilken fas arbetsordern är i

Ersättningsform

Blir automatiskt samma som på projektet men går att byta

Ansvarig serviceman

Ange om det ska vara en ansvarig serviceman för arbetsordern, läs mer om funktionen i avsnittet nedan.

Ansvarig arbetsledare

Ange om det ska vara en ansvarig arbetsledare för arbetsordern, läs mer om funktionen i avsnittet nedan.

Orderdatum

Arbetsorderns orderdatum, blir automatiskt dagens datum men går att byta

Arbetspool

Ange om det ska vara en ansvarig arbetspool för arbetsordern, läs mer om funktionen i avsnittet nedan.

Påminnelse

Bockas i om du villa använda dig av påminnelsefunktionen för arbetsordrar, för att läsa mer om den klicka här.

Ta med offert

Bockas i om du vill ha med arbetsordern till Anbud/avtal skapade i Next Project, för att läsa mer om Anbud/avtal, klicka här.

Dela ut arbetsorder

Det går att dela ut arbetsordrar till ansvarig serviceman, arbetsledare eller till en arbetspool. Det går att dela ut en arbetsorder direkt vid skapandet, det går också att justera och lägga till i efterhand.

Ansvarig serviceman: Delar ut arbetsordern till en person.

Ansvarig arbetsledare: Blir automatiskt samma person som står angiven som ´Arbetsledare´ på projektet, går att justera och ta bort.

Arbetspool: Delar man ut en arbetsorder till en arbetspool kommer arbetsordern vara synlig för alla personer i arbetspoolen. Det är sedan möjligt för personerna i arbetspoolen att ange sig själva som ansvarig serviceman. Grupperna som det går att fördela en arbetsorder till hittar du i Administration -> Användare/Behörigheter -> Grupper/Rättigheter i fältet grupper. Det går att lägga till nya grupper i vyn till vänster och i vyn till höger markerar du gruppmedlemmar.

För att dela ut eller justera en arbetsorder som redan är skapad, kan du göra det i respektive fält på arbetsordern.

Hitta arbetsorder i mobilen

Den person som blivit tilldelad en arbetsorder kommer automatiskt få upp arbetsordern via knappen ´Arbetsordrar´ i Next Mobile. Under fliken ´Alla´ ser du alla arbetsordrar som du har blivit tilldelad som ansvarig serviceman eller ansvarig arbetsledare, under fliken ´Pool´ ser du alla arbetsordrar som du har blivit tilldelad i en arbetspool du är medlem i.

Filtrera och följ upp arbetsorder

Om ni jobbar med arbetsordrar i projekt kan det vara bra att kunna filtrera fram information om arbetsordrarna, exempelvis för att ta fram vad ni kan fakturera eller göra olika uppföljningar.

För att filtrera fram information, följ stegen nedan:

1. Klicka på filterfunktionen och fyll i vad du vill sortera fram i det gröna fältet under kolumnrubrikerna.

2. Ange vilka arbetsordrar du vill filtrera fram. I exemplet nedan filtrerar vi fram vilka arbetsodrar som är utförda och inte fakturerade.

Bläddrar vi lite till höger ser vi information om bokförd kostnad på arbetsordern samt upparbetad intäkt och upparbetat ej fakturerat, alltså vad som är fakturerbart just nu.