Fakturera från arbetsorder
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här artikeln beskriver hur du fakturerar från Arbetsorder.

Kontrollera att du har gått igenom inställningarna för kundfakturaintegration för ditt ekonomisystem innan du börjar fakturera från Next Project! Du hittar dessa HÄR under integration med respektive ekonomisystem.

Här kan du se en kort film om hur du skapar upp fakturor baserat på Arbetsorder. Om du hellre vill ha en skriftlig guide finns det längre ner på sidan.

Vissa färger och ikoner i Next Project kan ha ändrats sedan filmerna spelades in men beskrivningen av funktionerna är fortfarande aktuella.

Generellt

Fakturering av arbetsordrar sker från modulen Arbetsorder. Detta gäller främst dig som arbetar med serviceärenden eller har delat upp ett projekt i aktiviteter/delmoment i arbetsordermodulen.

Med hjälp av filterfunktionen kan du filtrera fram de arbetsordrar du vill fakturera, exempelvis de som är markerade med status "Utförd".

Om valda arbetsorder har samma kund angiven kan du skapa en samlingsfaktura med flera arbetsordrar. Annars skapar du en faktura per order.

Tryck på ikonen för 'Skapa faktura' och välj sedan relevanta fakturaalternativ.

Periodfilter

Om fakturan endast ska innehålla en viss tidsperiod, klicka i valet Periodfilter och ange perioden.

Tips! Ange alltid endast Till så kommer eventuella tillkommande, äldre poster alltid med och risken för att tappa fakturering uppstår inte.

Skattereduktionstyp

Ifall det är någon typ av skattereduktion som ska tillämpas anger du det här tillsammans med vilken typ av arbete det rör.

Inställningar

Här anger du vad du vill ta med på fakturan om påslag och koder ska döljas. Kryssa i Byggmoms om fakturan avser omvänd skattskyldighet, eller Ingen moms om hela fakturan är momsfri etc.

Tips! Om man använd valet Markera arbetsorder avslutade, avslutas arbetsordern i samma moment som fakturaunderlaget skapas och därefter går det inte att återrapportera på ordern mer. Att använda statusar på arbetsorder, t ex Beställd, Pågående, Utförd och, Avslutad skapar ordning och reda som är till nytta i exempelvis en serviceintensiv verksamhet med många arbetsordrar!

Leverantörsfakturor

Här anger du om du vill att leverantörsfakturor ska tas med till fakturan samt hur de ska presenteras.

Bokförda timmar

Här anger du om du vill att timmarna ska tas med till fakturan, samt hur de ska presenteras.

Orderrader

Här anger du om du vill att orderrader ska tas med till fakturan, samt hur de ska presenteras.

När du trycker på Spara upprättas fakturan i Fakturamodulen och den går där att justera manuellt. I Fliken Fakturarader kan du göra eventuella korrigeringar utan att det påverkar det inrapporterade underlaget. För mer detaljer kring löpande faktura, se artikel om löpande fakturering.