Fakturera i löpande projekt
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Denna artikel beskriver hur du jobbar med löpande faktura från Faktura-modulen.

Kontrollera att du har gått igenom inställningarna för kundfakturaintegration för ditt ekonomisystem innan du börjar fakturera från Next Project! Du hittar dessa HÄR under integration med respektive ekonomisystem.

Här kan du se en kort film om hur du skapar löpande fakturor. Om du hellre vill ha en skriftlig guide finns det längre ner på sidan.

Vissa färger och ikoner i Next Project kan ha ändrats sedan filmerna spelades in men beskrivningen av funktionerna är fortfarande aktuella.

Fakturera i löpande projekt

Löpande fakturering kan ske via modulerna ´Faktura´, ´Arbetsorder´ eller ´ÄTA´.

I Fakturamodulen, tryck på lägg till-knappen för att skapa en ny faktura.

I dialogrutan bockar du i Löpande faktura och fyller i dina val (beskrivna nedan).

• Ange en Fakturarubrik

• Fakturaalternativ - välj alternativet Löpande faktura.

• Notering: vid löpande fakturering behöver inte alternativet slutfaktura användas. Next Project hämtar alltid allt som tidigare inte är fakturerat. Funktionen slutfaktura finns beskriven i avsnittet för Slutfaktura.

• Om fakturan endast ska innehålla en viss tidsperiod, klicka i valet Periodfilter och ange perioden.

• Tips! Ange alltid endast Till så kommer eventuella tillkommande, äldre poster alltid med och risken för att tappa fakturering uppstår inte.

• Dölj påslag innebär att eventuellt procentuellt påslag på leverantörsfakturor inte syns på fakturarapporten.

• Dölj kod innebär att artikel- och timkoder inte syns på fakturarapporten.

• Kryssa i Byggmoms om fakturan avser omvänd skattskyldighet, eller Ingen moms om hela fakturan är momsfri.

• Skattereduktionstyp, se separata artiklar om hur du fakturerar med skattereduktion

Leverantörsfakturor

Här anger du om du vill att leverantörsfakturor ska tas med till fakturan samt hur de ska presenteras.

Bokförda timmar

Här anger du om du vill att timmarna ska tas med till fakturan, samt hur de ska presenteras.

Orderrader

Här anger du om du vill att orderrader ska tas med till fakturan, samt hur de ska presenteras.

Avancerat AO/ÄTA

Här anger du om du vill ta med alla kostnader som finns på projektet, eller endast de som ligger på projektets grundåtagande.

När du trycker på Spara skapas fakturaunderlaget. Om det finns timmar som inte är godkända får du en varning. Du kan välja att svara Nej (inte skapa fakturan), granska och godkänna timmarna för att sedan skapa fakturan på nytt. Om du svarar Ja, utan att godkänna timmarna, kommer fakturaunderlaget skapas utan dessa timmar.

När fakturaunderlaget skapats, kan du göra eventuella korrigeringar direkt i fliken Fakturarader. De korrigeringar som görs i Faktura-modulen påverkar inte inrapporterade timmar, egna orderrader eller kostnader. Historiken hålls intakt, det är endast fakturainnehållet och intäkten som ändras.

Bilagor bifogas genom att kryssa i dem i fliken Fakturabilagor.

Granska alltid fakturarapporten innan du går vidare! Klicka på PDF-ikonen, tryck på Förhandsgranska och välj alternativ för rapporten, exempelvis om fakturabilagor ska bifogas i rapporten.

Om du ser något du vill korrigera, stänger du rapporten och gör dina korrigeringar och granskar rapporten igen. Upprepa till du är nöjd.

För att granska, låsa och skicka fakturan, se artiklar om C-invoice.

För mer information och rekommendation på arbetssätt i faktureringen, se Fakturering - Arbetssätt produktion och ekonomi.